Aveți întrebări?

editura@colorama.ro

Poezie

Afişare 1 - 9 din 9 (1 pagini)

Alexandru Iancu semnează volumul de debut Atentat la singurătate(86 pag.), al șaptelea din colecția „Cercul Literar de la Cluj/poezie” a Editurii Colorama. "Dragoste, singurătate, vervă ludică, ironie sunt ingrediente din cele mai pașnice, dar care, dozate după o știință poetică matură a unui poet care nu pare deloc începător, dau un amestec exploziv, adică o carte interesantă și vie, scrisă cu talent și originalitate.Sensibilitatea romantică și un lirism sănătos, ținut în frâu, alături de inserțiile livrești bine absorbite în texte cu accente suprarealiste - în acest amestec nebun de culoare și simțuri împrăștiate cu tot cu creieri pe pereți/ cu privirile răstignite de plâns/ nu știm si nici nu suntem/ nu am fost și nici nu vom fi/ interesați să știm unde ne sunt ochii / în această deflagrație a cărnii îndrăgostite/ spre satisfacția domnului Antoine de Saint-Exupéry, sunt căile pe care mizează Alexandru Iancu, în mod inspirat am spune, în devenirea sa ca poet" - Emilia Poenaru Moldovan (prefaţă)"Cartea „Atentat la singurătate“ a poetului Alexandru Iancu împletește, atât în formă cât și în fond, o încrucișare dialectică între „singurătatea de frontieră“ și „îngerul păzitor“ ducându-ne dinspre „o durere metalică“ înspre ispășirea eternă „în care Dumnezeu a turnat puțin cer“! Subiectele abordate sunt lipsite de umpluturile atât de îndrăgite de mulți dintre poeții contemporani. Clar și la subiect se armonizează poemele între ele dând formei (și evident conținutului) acea trecere „in sucum et sangium“, cum a spus Cicero. Limba folosită de autor amintește de perfecțiunea limbii folosită pe vremuri de școlile unui Tucidite sau Homer, limbă clară, nealterată de „neologisme vetuste“ care au năpădit întreaga Europă!Lipsa semnelor de punctuație dau versurilor libertatea de a curge, asemănând poemele unui tablou suprarealist unde imaginile diverse se îmbină la o privire mai atentă și de la o anumită distanță. Complexitatea poemelor lui Alexandru Iancu dau dovadă de o..

10 lei

rating

Mirela Orban semnează volumul Buzunare pentru răvașe netrimise, al patrulea din colecția „Cercul Literar de la Cluj/poezie”  a Editurii Colorama, 2017(96 pag.) Membră a cenaclului on line cu același nume încă de la înființare, și-a consolidat în ultimul an apartenența la familia  autorilor care scriu POEZIE, prin participarea la evenimente și reviste de prestigiu cum sunt: Cenaclul UBB Cluj, condus de Ion Mureșan și Revista Convorbiri literare, condusă de Cassian Maria Spiridon.„Poezia este măreția unei clipe, pictată pe pânza minții cu penelul muiat în suflet” își definește poeta crezul artistic. Prefață: Emilia Poenaru Moldovan „Versul Mirelei sau îl placi așa cum e, sau nu îl placi! Nu poți să scoți sau să adaugi nimic! Vine cu ceva nou! Mie îmi place!” – Ion Mureșan „Ce este în textul Mirelei Orban care să ne facă să descifrăm enigma, să decodificăm și să revelăm sensurile care pot oricând să devină ale noastre, cei care citim, printr-o  subtilă transcendență? Întreg volumul, structurat în două părți, Poema non grata și Nu știu să mor este, în opinia noastră, un lung poem autoreferențial despre actul scrisului, despre poezie(…) Chiar și erosul se supune uneori ideii enunțate mai sus și anume că tot volumul este despre scris, despre poezie: „ne şoptim poezii cu degete condeie/curge cerneala pe trupurile noastre.“ - Emilia Poenaru Moldovan( prefață)..

10 lei

rating

Prezentul volum(304 pag.) este începutul unei serii anuale de antologii de poezie în care poeții își vor împărtăși, precum într-o familie, rezultatul inspirației și muncii lor de peste an. Pentru 5 dintre cei 19 poeți, Antologia de poezie reprezintă debut editorial, ceilalți având câte unul, două sau mai multe volume individuale. Unul din cei 19 autori este membru al Uniunii Scriitorilor din România, doi poeți fac parte din Asociații literare prestigioase din Europa, ceilalți activează în sau chiar conduc cenacluri literare clasice. Chiar dacă cei 19 poeți provin din zări diferite (Bistrița, București, Bruxelles, Cluj, Constanța, Craiova, Hunedoara, Iași, Maramureș, Spania, Suceava) locul de aterizare este Cluj-Napoca, mai precis Editura Colorama cu a sa colecție „Cercul Literar de la Cluj/poezie Autori: Mihai Victor Afilom, Eugen Barz, Alexa Gavril Bâle, Viorel Birtu Pîrăianu, Vasi Cojocariu, Mircea Covaci, Nuța Crăciun, Daniel Dumitru, Otto Havran, Maria Cătălina Matei, Adrian Mihăescu, Romulus Moldovan, Mirela Orban, Zorovavel Petrehuș, Răzvan Pușkin, Steluța Serea Crăciun, Felicia Stamatin, Dumitru Tâlvescu, Florina Ungureanu Prefață: Emilia Poenaru Moldovan Selecție și note: Eugen Barz, Emilia Poenaru Moldovan „Se scrie mai mult decât oricând şi se publică mai mult decât oricând şi asta duce la o impresie că se publică multe lucruri lipsite de valoare. Până la urmă, acesta este scopul unei antologii, să selecteze din această masă imensă de creatori. În această antologie veţi găsi diverse modalităţi poetice, vârste poetice, experienţe diverse, nu există o uniformitate, un model nivelator, există deja câteva personalităţi. Sentimentul meu e că această carte clocoteşte de poezie, e un cazan din care vor izbucni personalităţile de mâine.” – Ion Cristofor „O antologie e mai mult expresia unei stări de spirit. Eu am văzut, cheagul acestei antologii este o mare iubire de poezie, de frumo..

20 lei

rating

Mihai Victor Afilom semnează volumul Cercuri în lanul de cuvinte, al cincilea din colecția „Cercul Literar de la Cluj/poezie” a Editurii Colorama, 2017 (104 pag.) Este membru activ al cenaclului on line Cercul Literar de la Cluj, participând cu un grupaj de poezii la Antologia de poezie „Cercul poeților”, recent apărută la Editura Colorama, Cluj-Napoca„Oscilând între stigmă şi determinare, Victor Mihai Afilom este cel mai autentic încă tânăr poet din avalul spre amonte al scrisului poetic hunedorean de după 1990.” - Eugen Evu..

10 lei

rating

Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, 2017 Prefață:  Ion Mureșan Emilia Poenaru Moldovan a lansat în anul 2016 la Editura Colorama, primul său volum de poezie, "Cheia închisorilor mele" (82 pag). Volumul deschide colecţia "Cercul Literar de la Cluj / Poezie" și a primit premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.    "Poezia din Cheia închisorilor mele este una deschisă la o multitudine de lecturi, neliniștită și frumoasă, densă și vie, montată într-o carte cât se poate de original construită". - Ion Mureşan (prefață) "Poemele sunt lucrate de un suflător. Reuşeşte să le facă sclipitoare, să le facă din jocuri de transparenţă şi la fiecare vers, să zici: E foarte bine scris. Spune asta, dar cu siguranţă nu numai asta. Îmi place să citesc un poem şi să spun: N-aş fi fost în stare să-l scriu!. Foarte multe din poemele Emiliei au această calitate". - Irina Petraş "La pagina 41, aici am fost absolut uimit, are o imagine extraordinară despre ţânţari (...). Extraordinar, nu m-aş fi gândit niciodată! E o imagine dintr-o poezie de zile mari!" - Adrian Popescu "Exorcizată acum de demonii trecutului, având asupra ei cheia curăţată de dantelăria de rugină şi cu un premiu care onorează, obligând în acelaşi timp, Emilia Poenaru Moldovan lasă deschisă o cale a poeziei pe care aşteptăm să-i recunoaştem paşii" – Alice Valeria Micu..

10 lei

rating

Vasi Cojocaru-Vulcan semnează volumul de debut Coliba mea de ceamur(92 pag.), al optulea din colecția "Cercul Literar de la Cluj/poezie" a Editurii Colorama."Creația poetică a lui Vasi Cojocaru-Vulcan, reflex spiritual și sinteză a multor generații de dinaintea lui, poate trezi noi vibrații afective și un sporit grad de reflecție în cititori, ca un mesager sincer, inspirat, al adevărurilor și simțămintelor vieții noastre de toate zilele. Este o picătură de eternitate într-o astfel de lucrare, a talentului și a zeului creator – ca de altfel în creațiile tuturor celor înclinați spre frumos – încât poetul nostru poate spune ca Horațiu: Non omnis moriar (nu voi muri de tot), căci partea cea mai bună a ființei umane a cristalizat în versuri memorabile gânduri și simțiri profund umane la o temperatură înaltă a verbului tămăduitor de suferințe. Lirism, modernitate, expresivitate autentică în densitatea și culorile verbului, poezia lui Vasi Cojocaru-Vulcan este mesajul unui talent indiscutabil cât și un reper cert în configurația liricii de astăzi!" - Christian W. Schenk (prefaţă)"Poetul face parte dintr-un clan select, cel al persoanelor care iubesc necondiționat poezia și i se dăruiesc în întregime.„Tot zbuciumul mării-ntr-o scoică.../viața mea toată/ ocean de neliniști” își rezumă poetul destinul artistic." - Emilia Poenaru Moldovan...

10 lei

rating

Viorel Birtu-Pîrăianu semnează volumul CUIBURI ÎN CER (110 pagini), al zecelea din colecția "Cercul Literar de la Cluj/poezie"."Tratând doar trupul ca medic și-a dat seama că nu e destul și a început să clădească prin poezie o altă lume, vindecătoare și dătătoare de speranță.  Poetul construiește în acest volum „cuiburi în cer” dintr-un fir călăuzitor al tuturor poeziilor sale  - iubirea.Viorel Birtu Pîrăianu este fără îndoială unul dintre poeții în numele cărora Schiller a formulat nemulțumirea: „Ah, de ce n-o fi putând sufletul să vorbească altui suflet în mod direct?”  Și pentru că a constatat că e nevoie să-și obiectiveze sentimentele prin intermediul realității ce-l înconjoară, poetul s-a lăsat în voia intuiției și fanteziei și a început să-și organizeze materialele livrate de un mediu de multe ori ostil sufletului, în versuri.Așa s-a născut poezia lui Viorel Birtu-Pîrăianu, bântuită de angoasă: „o amintire roasă de un gând pe calendar/ lacrima a curs și s-a scurs între noi/cuvântul a sângerat la margine de veac” și de  viziunea unei zguduiri universale „fântânile seacă și timpul coboară/ se aprind cuiburi în cer/  mai arde un gând prin copaci despuiați/ pe ziduri coboară agonic amurgul”. Iubirea, plecările, despărțirile, pașii pierduți, gândurile și timpul sunt teme pe care poetul le decantează emoțional, le ordonează coerent stilistic și cărora le găsește sensul poetic și  pentru totdeauna, „cuiburi în cer”" - Emilia Poenaru Moldovan..

10 lei

rating

Eugen Barz semnează volumul Iarba din ceainic(92 pag), al nouălea din colecția "Cercul Literar de la Cluj/poezie" a Editurii Colorama. "Elaborată sobru, inteligent și cu o eleganță la care contribuie atât desenele sculptorului Vlad Ciobanu cât și ilustrația copertei făcută de pictorul Marin Arsene, această carte ne convinge că poetul stăpânește toate simbolurile și lucrurile. Imaginarul său poetic ne face părtași la ivirea treptată a unei realități ce instituie un nou raport al cuvintelor cu lucrurile, semănând izbitor cu o catedrală plină cu șerpii râvniți de mirese." - Emilia Poenaru Moldovan"Enigmatice, versurile lui Eugen Barz sunt un aliaj paradoxal de referințe domestice și îndrăzneli suprarealiste. Poezia se naște din asemenea proiecții imposibile în lipsa talentului. Autorul își cucereste  cititorii prin imaginile sale directe, ce par a contempla lucrurile imediate printr-o lentilă aburită, sau filtrate de o peliculă acvatică. Imagini necontrariindu-ne, totuși, prin excesele incongruenței, ci inducând o stare de suspendarea realității, crâmpeiele unei fericiri de o clipă." - Adrian Popescu"Din multe titluri de poeme remarcabile şi metafore izbutite, Eugen Barz îşi pune volumul sub semnul decantărilor, a infuziilor şi alege o sintagmă din poemul Cerneală fără final: Iarba din ceainic. Deloc întâmplător, poemul dezvăluie nuanţe din intimitatea actului creator a unui poet care a debutat târziu, lăsându-se cu greu în voia impulsului de a scrie: „mintea mi se stinge/ în cerneala sterilă,/ se înmoaie în iarba din ceainic,/ aburi se îngroaşă în faţa mea ca fumul./ De sus totul e putred,/ trupul meu se întrupează în ultimul fir de păr negru”. Poezia se revendică de-a lungul paginilor în texte relativ scurte şi dense, construite fie din esenţe unice, fie din mixaje paradoxale, prin intermediul cărora autorul ne vrăjeşte cu aparentă uşurinţă şi apoi ne dezvrăjeşte fără milă. Eugen Barz observă lumea şi se implică emoţional, înce..

12 lei

rating

Mioara Anastasiu semnează volumul Vise clandestine, Editura Colorama, 2016, al doilea din colecția „Cercul Literar de la Cluj/poezie" a Editurii Colorama(90 pag.) Urmând parcă îndemnul Virginiei Woolf : notează și durerea trece, poeta își scrie toate suferințele, neîmplinirile dar și bucuriile sublimate în rondeluri și sonete, poezii clasice ca formă dar moderne și inedite ca expresie poetică. Autoarea reușește imposibilul: transmite prin versurile ei vibrația iubirii la cote estetice înalte în acest secol automatizat și electronic în care sentimentul cu pricina a ajuns un emoticon sub formă de inimă.  Prefață: Geo Vasile Argument: Christian W. Schenk „Vise clandestine confirmă adevărul precum că poezia salvează viaţa, (titlul unui celebru eseu al cunoscutei poete Donatella Bisutti), adevăr în care Mioara Anastasiu crede cu tărie, definind astfel caracterul taumaturgic al poeziei. Cu condiţia însă de a avea conştiinţa că poezia înţeleasă în acest fel, nu este ceva exterior fiinţei noastre, ci ceva ce se află înlăuntrul nostru, ca şi cum ar face deja parte din noi.” - Geo Vasile „În Vise clandestine, spontaneitatea versului, bogăția imagistică, verva stilistică, inovația lexicală, sinceritatea trăirilor (adică tocmai calitățile importante prin care poeta își înnobila volumul anterior) se estompează în mod voit, trecând în fundal pentru a face loc în prim-planul liricii Mioarei Anastasiu, introspecției izbăvitoare, meditației existențiale (cu accente nostalgice și chiar tragice, uneori), pentru a marca, eminescian, „setea noastră de haos” în versuri sobre, concise, dăruite cu o impresionantă încărcătură semantică și semiotică, versuri șlefuite cu migală și cu pasiune, dăltuite în piatra greu de modelat a veșniciei." - Christian W. Schenk..

10 lei

rating