Aveți întrebări?

editura@colorama.ro

Poezie

Afişare 1 - 9 din 27 (3 pagini)

Anotimpul de mijloc - poezie (72 pag.) "Tânăra autoare Iulia Ghidiu reușește să reclădească, prin deconstrucție și reconstrucție, vechea lume bolnavă, într-o nouă paradigmă a duhului creator al Poeziei, dar prezentată în nuanțe biblice. Se poate discuta despre o reconstructio ad initium meta-noetică sau chiar de o initium fidei augustiniană. Și, totuși, această re-geneză lirică se află sub semnul liniei davidice a seminței mântuitoare a Fiului Omului. Prezența ei este subliniată de motivele biblice care construiesc un areal deosebit, într-un puzzle interior, o descriere a primului Cuvânt creator: Să fie!" - Victor Constantin Măruțoiu "„Acolo unde se nasc păduri tinere în fiecare zi/ și primăvara nu se numără pe degete” își înalță Iulia Anamaria Ghidiu edificiul unei noi lumi, al unui nou anotimp, numit de mijloc nu pentru o vârstă de mijloc – vorbim aici de o tânără născută după `90 – ci pentru un echilibru spiritual și artistic la care tinde poeta. Rugăciunea, meditația, aducerea aminte nu se petrec la umbra unor coloane întunecate de mânăstire ci în câmp deschis, luminos, plin de rememorări tandre din copilăria nu prea îndepărtată despre bunici și părinți, despre jocuri nevinovate de copii încărcate de acum cu semnificații provenite dintr-o conștiință artistică deja conturată, pentru că, nu-i așa, „joaca ne eliberează din năvod”, cum spune poeta.Aflată la al doilea volum de poezii, Iulia Anamaria Ghidiu confirmă din plin spusele reputatului critic literar Alex Ștefănescu referitoare la volumul ei de debut: „Textele din cartea de debut a Iuliei Ghidiu dovedesc inteligență artistică, sensibilitate, ca și o foarte bună cunoaștere a limbii române. (....) O candoare care se exprimă într-un stil doctoral, o bucurie de a trăi comunicată sub forma unei dizertații - din această contradicție provine farmecul.”Vă invităm să urmărim împreună evoluția poetei Iulia Anamaria Ghidiu, suntem siguri că ne așteaptă surprize plăcute!" - Emilia Poenaru Moldovan..

15 lei

rating

Antologie de poezie - CERCUL POEȚILOR, vol.3 - Poezie (310 pag.) POEȚII : Mihai Victor AFILOM, Gabriela ANTON, Mădălina BĂRBULESCU, Beatrice BERNATH, Marilena B. MATEI, Camelia BUZATU, George Willy CRISTEA, Ovidiu Cristian DINICĂ, Agafia DRĂGAN, Dan FLOREA, Corina GEORGESCU, Carmen Tania GRIGORE, Tatian MIUȚĂ, Ancuța MORAR, Nucu MORAR, Sabin MUREȘAN, Nicolae NISTOR, Rebeca OANȚĂ, Mirela ORBAN, Veronica POPA, Dragoș VIȘAN, Marian VIȘESCU, Mihai Alex VOGELAutori texte critice: Raluca Faraon, Iulia Anamaria Ghidiu, Mihaela Meravei, Eleanor Mircea, Emilia Poenaru Moldovan, Veronica PopaPrefață și selecție:  Emilia Poenaru MoldovanIlustrația copertei: Beatrice Bernath„Anul 2019 ne aduce al treilea volum al Cercului Poeților unde se reunesc 23 de autori, membri ai Cercului Literar de la Cluj. Acest volum este editat și tipărit, la fel ca celelalte două, la Editura Colorama din Cluj-Napoca, în colecția Cercul Literar de la Cluj/Poezie. Primul volum cu 19 autori și al doilea cu 20, fără să se fi repetat aceleași nume, au cuprins practic aproape 40 de poeți care au semnat grupaje de câte zece poeme în fiecare volum. Începând cu vol.II, la notele biografice ale autorilor s-au adăugat și note critice scrise tot de colegi din Cerc, recunoscuți ca semnatari de recenzii și cronici în reviste literare de prestigiu din țară. Volumul II, având printre semnatari 5 autori din Spania, a fost lansat la Centrul Cultural Român din Parla, Madrid și la Ambasada României din Spania în 2018.În prezenta Antologie semnează 23 de poeți dintre care doi au fost în primul volum și patru în al doilea, așadar 17 poeți noi se alătură acestui demers închinat Poeziei. Pentru 5 poeți apariția în această carte constituie debut editorial, 6 dintre ei au mai participat la alte antologii iar 12 autori au unul, două sau mai multe volume individuale. Din cei aproape 60 de autori cuprinși în toate trei antologiile, au publicat volume individuale în cadrul colecției Cercul Literar de la Cluj a Edi..

30 lei

rating

Alexandru Iancu semnează volumul de debut Atentat la singurătate(86 pag.), al șaptelea din colecția „Cercul Literar de la Cluj/poezie” a Editurii Colorama. "Dragoste, singurătate, vervă ludică, ironie sunt ingrediente din cele mai pașnice, dar care, dozate după o știință poetică matură a unui poet care nu pare deloc începător, dau un amestec exploziv, adică o carte interesantă și vie, scrisă cu talent și originalitate.Sensibilitatea romantică și un lirism sănătos, ținut în frâu, alături de inserțiile livrești bine absorbite în texte cu accente suprarealiste - în acest amestec nebun de culoare și simțuri împrăștiate cu tot cu creieri pe pereți/ cu privirile răstignite de plâns/ nu știm si nici nu suntem/ nu am fost și nici nu vom fi/ interesați să știm unde ne sunt ochii / în această deflagrație a cărnii îndrăgostite/ spre satisfacția domnului Antoine de Saint-Exupéry, sunt căile pe care mizează Alexandru Iancu, în mod inspirat am spune, în devenirea sa ca poet" - Emilia Poenaru Moldovan (prefaţă)"Cartea „Atentat la singurătate“ a poetului Alexandru Iancu împletește, atât în formă cât și în fond, o încrucișare dialectică între „singurătatea de frontieră“ și „îngerul păzitor“ ducându-ne dinspre „o durere metalică“ înspre ispășirea eternă „în care Dumnezeu a turnat puțin cer“! Subiectele abordate sunt lipsite de umpluturile atât de îndrăgite de mulți dintre poeții contemporani. Clar și la subiect se armonizează poemele între ele dând formei (și evident conținutului) acea trecere „in sucum et sangium“, cum a spus Cicero. Limba folosită de autor amintește de perfecțiunea limbii folosită pe vremuri de școlile unui Tucidite sau Homer, limbă clară, nealterată de „neologisme vetuste“ care au năpădit întreaga Europă!Lipsa semnelor de punctuație dau versurilor libertatea de a curge, asemănând poemele unui tablou suprarealist unde imaginile diverse se îmbină la o privire mai atentă și de la o anumită distanță. Complexitatea poemelor lui Alexandru Iancu dau dovadă de o..

10 lei

rating

Mirela Orban semnează volumul Buzunare pentru răvașe netrimise, al patrulea din colecția „Cercul Literar de la Cluj/poezie”  a Editurii Colorama, 2017(96 pag.) Membră a cenaclului on line cu același nume încă de la înființare, și-a consolidat în ultimul an apartenența la familia  autorilor care scriu POEZIE, prin participarea la evenimente și reviste de prestigiu cum sunt: Cenaclul UBB Cluj, condus de Ion Mureșan și Revista Convorbiri literare, condusă de Cassian Maria Spiridon.„Poezia este măreția unei clipe, pictată pe pânza minții cu penelul muiat în suflet” își definește poeta crezul artistic. Prefață: Emilia Poenaru Moldovan „Versul Mirelei sau îl placi așa cum e, sau nu îl placi! Nu poți să scoți sau să adaugi nimic! Vine cu ceva nou! Mie îmi place!” – Ion Mureșan „Ce este în textul Mirelei Orban care să ne facă să descifrăm enigma, să decodificăm și să revelăm sensurile care pot oricând să devină ale noastre, cei care citim, printr-o  subtilă transcendență? Întreg volumul, structurat în două părți, Poema non grata și Nu știu să mor este, în opinia noastră, un lung poem autoreferențial despre actul scrisului, despre poezie(…) Chiar și erosul se supune uneori ideii enunțate mai sus și anume că tot volumul este despre scris, despre poezie: „ne şoptim poezii cu degete condeie/curge cerneala pe trupurile noastre.“ - Emilia Poenaru Moldovan( prefață)..

10 lei

rating

Prezentul volum(304 pag.) este începutul unei serii anuale de antologii de poezie în care poeții își vor împărtăși, precum într-o familie, rezultatul inspirației și muncii lor de peste an. Pentru 5 dintre cei 19 poeți, Antologia de poezie reprezintă debut editorial, ceilalți având câte unul, două sau mai multe volume individuale. Unul din cei 19 autori este membru al Uniunii Scriitorilor din România, doi poeți fac parte din Asociații literare prestigioase din Europa, ceilalți activează în sau chiar conduc cenacluri literare clasice. Chiar dacă cei 19 poeți provin din zări diferite (Bistrița, București, Bruxelles, Cluj, Constanța, Craiova, Hunedoara, Iași, Maramureș, Spania, Suceava) locul de aterizare este Cluj-Napoca, mai precis Editura Colorama cu a sa colecție „Cercul Literar de la Cluj/poezie Autori: Mihai Victor Afilom, Eugen Barz, Alexa Gavril Bâle, Viorel Birtu Pîrăianu, Vasi Cojocariu, Mircea Covaci, Nuța Crăciun, Daniel Dumitru, Otto Havran, Maria Cătălina Matei, Adrian Mihăescu, Romulus Moldovan, Mirela Orban, Zorovavel Petrehuș, Răzvan Pușkin, Steluța Serea Crăciun, Felicia Stamatin, Dumitru Tâlvescu, Florina Ungureanu Prefață: Emilia Poenaru Moldovan Selecție și note: Eugen Barz, Emilia Poenaru Moldovan „Se scrie mai mult decât oricând şi se publică mai mult decât oricând şi asta duce la o impresie că se publică multe lucruri lipsite de valoare. Până la urmă, acesta este scopul unei antologii, să selecteze din această masă imensă de creatori. În această antologie veţi găsi diverse modalităţi poetice, vârste poetice, experienţe diverse, nu există o uniformitate, un model nivelator, există deja câteva personalităţi. Sentimentul meu e că această carte clocoteşte de poezie, e un cazan din care vor izbucni personalităţile de mâine.” – Ion Cristofor „O antologie e mai mult expresia unei stări de spirit. Eu am văzut, cheagul acestei antologii este o mare iubire de poezie, de frumo..

20 lei

rating

Mihai Victor Afilom semnează volumul Cercuri în lanul de cuvinte, al cincilea din colecția „Cercul Literar de la Cluj/poezie” a Editurii Colorama, 2017 (104 pag.) Este membru activ al cenaclului on line Cercul Literar de la Cluj, participând cu un grupaj de poezii la Antologia de poezie „Cercul poeților”, recent apărută la Editura Colorama, Cluj-Napoca„Oscilând între stigmă şi determinare, Victor Mihai Afilom este cel mai autentic încă tânăr poet din avalul spre amonte al scrisului poetic hunedorean de după 1990.” - Eugen Evu..

10 lei

rating

Cheia închisorilor mele - poezie (82 pag.) Emilia Poenaru Moldovan a lansat în anul 2016 la Editura Colorama, primul său volum de poezie, „Cheia închisorilor mele" Volumul deschide colecţia „Cercul Literar de la Cluj/poezie" și a primit premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.„Poezia din Cheia închisorilor mele este una deschisă la o multitudine de lecturi, neliniștită și frumoasă, densă și vie, montată într-o carte cât se poate de original construită.“ - Ion Mureşan„Poemele sunt lucrate de un suflător. Reuşeşte să le facă sclipitoare, să le facă din jocuri de transparenţă şi la fiecare vers, să zici: E foarte bine scris. Spune asta, dar cu siguranţă nu numai asta. Îmi place să citesc un poem şi să spun: N-aş fi fost în stare să-l scriu!. Foarte multe din poemele Emiliei au această calitate.” - Irina Petraş„Toate poeziile Emiliei Poenaru Moldovan au un aer enigmatic, un aer de semispus. Sunt poezii din diferite faze: le-a scris, le-a abandonat, le-a reluat. Eu prefer ciclul median al volumului: Zile, vârste, nori. Zilele care fug, vârsta care are ascuțișurile sale și norii care duc visurile noastre sau sunt chiar visurile noastre. Poemele sunt bine lucrate, cheia pe care o descifrează Ion Mureșan este de fapt cheia evadării din această temniță a nostalgiei, această întoarcere în timp care te și obligă să rămâi undeva închis, într-o stare a vieții tale, într-un anotimp fericit, și nu poți evada de-acolo decât tot prin poezie. Rezultatele sunt bune, excelente aș zice în ciclul acesta al treilea. Aici am găsit câteva poeme definitorii pentru stilul acesta al ei, cum am zis: enigmatic, ușor imprecis, care se folosește de notațiile de natură, o anumită convenție, o anumită teatralitate și o anumită cruzime. Am fost absolut uimit, are o imagine extraordinară despre țânțari (...) Extraordinar, nu m-aş fi gândit niciodată! E o imagine dintr-o poezie de zile mari!" - Adrian Popescu„Exorcizată acum de demonii trecutului, având asupra ei cheia c..

15 lei

rating

Cheia închisorilor mele - poezie, ediția a 2-a, revăzută și completată (104 pag.)„Conducătoarea și animatoarea la Cluj a unui cenaclu literar (Cercul literar de la Cluj), în care sunt antrenați și autori dinstrăinătate, în general tineri scriitori, reuniți periodic în antologii substanțiale, Emilia Poenaru Moldovan este însăși o poetă sensibilă, cultivând cu delicatețe cuvântul scris („Am un imperiu întins de cuvinte”), fiind înclinată spre o lirică melancolică, încărcată de tristeți autumnale („toamna, amețitor labirint/ Îmi vrea claustrat într-o celulă destinul” – Sonet 13); o poezie a nostalgicelor aduceri aminte, ale iubirii pierdute, într-un discurs discret elegiac, declinându-și metaforic singurătatea: „Am umbra ta îngropată/ la temelia casei mele și de aceea/ nu se mai surpă nici un gând/ Parcă ar fi pierit blestemul./ Se pornesc uneori zidurile/ să suspine în arpegii nocturne/ semn că pe umerii tăi/ stă de plumb singurătatea mea” (*** Am umbra…). Volumul Cheia închisorilor mele (Editura Colorama, Cluj-Napoca, 2018) se definește astfel ca fiind unul de dragoste, deloc romanțios(…)  Iată, bunăoară, acest distih, cu rezonanțe baladești, ce proiectează în atmosfera unui exotism rafinat, dublul său, în maniera misterioasă a cerchiștilor sibieni de odinioară: „În nopțile în care nu am somn/ Eu stau în casa unui pașnic domn// German sau ce-o fi fost la viața lui/ Deschid un cufăr mare cu un cui// Căci văduvit e lacătul de cheie/ Și dau mereu peste-o femeie// Închisă dureros într-un album/ Ce-mi face semn cu mâinile de fum// S-o las doar o secundă-afară/ Că vrea să mai aprindă o țigară// Și să asculte-un vals la patefon/ Să cânte chiar și ea mai jos c-un ton// La un pian austriac adus/ Anume pentru ea de-un conte rus// Alături de un baldachin brodat/ Ce-acoperă misteriosul pat// În care, nu-i așa, ar vrea mereu/ Să stea să doarmă ea în locul meu// În nopțile în care eu n-am somn/ Ea stă în casa unui pașnic domn” (În nopțile…).Lirica Emiliei Poenaru Moldovan adu..

25 lei

rating

Cineva ca mine - poezie (76 pag.)"Noul volum al Emiliei Poenaru Moldovan, Cineva ca mine, este unul matur, deplin cristalizat. Se simte siguranța cu care sunt alcătuite, fără grabă, poeziile. Frumusețea va fi mereu supusă probei adevărului, chiar dacă, așa cum o mărturisește chiar autoarea, multă lume preferă ,,mici neadevăruri sclipitoare de frumusețe”. Poeticitatea se naște din asemenea ,,sclipiri” lirice de după confruntarea cu imediatul. ,,Măduva principiilor” este mereu activă, există un fond sufletesc, un grund cultural care deplînge în ,,Exil”, unul dintre textele cele mai reușite, ruptura dintre generații. " - Adrian Popescu"Relativismul din poezia Emiliei Poenaru Moldovan nu e nici pe departe atât de apăsat, precum l-ar sugera titlul, Cineva ca mine, ori motto-ul cărții, excerptat din opera whitmaniană. Dar e prezent atât cât să conducă la reflecții sceptice. Alături de o trăire ternă a cotidianității („viața petrecută în spatele ochelarilor”), se strecoară un vag fior mistic. Aici, simțim mai degrabă o aspirație, avivată de călătorii, decât o propensiune religioasă. Nu în ultimul rând, poeta are un organ specializat în surprinderea pitorescului cotidian. Poemele dinspre final atestă patosul gnomic. În noua ei carte, autoarea se descoperă pe sine în forme poetice pe lângă care nu mai putem trece indiferenți." - Viorel Mureșan    "Scriitor polivalent, editor de prestigiu, mentor al selectului Cerc Literar de la Cluj (alături de poetul Eugen Barz), Emilia Poenaru Moldovan a debutat în poezie cu Cheia închisorilor mele (2016), ce adună poeme din mai multe etape de creație. Noul volum este mai unitar, mai atent construit, dezvoltând și aprofundând un univers liric prezent încă din cartea de debut.Poemele din noua carte a Emiliei Poenaru Moldovan, Cineva ca mine, sunt scrise după toate regulile unui discurs modern, ce îmbină în chip fericit notația de jurnal cu metafora cea mai îndrăzneață, cu fina aluzie de extracție livrescă. Formula complexă a ..

25 lei

rating
Afişare 1 - 9 din 27 (3 pagini)