Aveți întrebări?

editura@colorama.ro

Plonjon într-un vis dezafectat

  • Cod produs: c28
  • ISBN: 9786068778297
  • Disponibilitate: 10
10 lei

Otto Havran semnează volumul de debut Plonjon într-un vis dezafectat(74 pag.), al șaselea din colecția "Cercul Literar de la Cluj/poezie" a Editurii Colorama. "Personalitatea poetică a lui Otto Havran, prefigurată deja de grupajul de poezii din antologie, începe să prindă contur în acest volum de debut. Universul său poetic este unul în formare, actul creației fiind privit la început ca o imensă „povară”: ce muncă de Sisif/ să urc lumina în copaci/ având la îndemână doar cuvintele. Poetul dă impresia că nu el a ales poezia, ci ea l-a ales pe el și îi impune treptat un alt mod de a fi. De aici sugestiile aproape exclusiv negative care însoțesc actul scrisului, provenind din neîncrederea poetului că poezia e cu adevărat menirea lui. Încet, încet, se cristalizează personalitatea poetică a autorului, creația nu mai e o povară, poezia apare și se arată lumii. Poetul își asumă în final rostul de făcător de miracole, ieșind din bolgiile cu vise dezafectate prin luarea în stăpânire a lirei: Luaţi aminte la aceste miracole/ (cărora ereticii le spun accidente )/ ca atunci când voi pune focuri cântând nebun la liră/ fructul otrăvit îşi va rostogoli diamantul/ prin mormintele lor uitate" - Emilia Poenaru Moldovan (prefaţă)"Când am luat în mână acest volum am simțit că intru în cu totul altă paradigmă literară, acești tineri pe care-i promovează Emilia Poenaru Moldovan năvălesc pur și simplu în literatură și aduc cu totul ceva nou. Poetul acesta, dacă vreți, vine din zona oniricilor sau mai larg spus din zona suprarealismului, poemele lui fiind un gen de puzzle pe care-l construiește totuși cu un instinct poetic foarte sigur. Dacă accepți doza de arbitrariu pe care-l impune scrierea unui asemenea volum de poezie, e excelentă, avem de-a face cu un poet original, care nu seamănă cu nimeni altcineva și toată poezia lui mi-a dat impresia unei mari mișcări de forțe cosmice dacă vreți, ai impresia că plonjezi așa cum sună titlul, într-o zonă cosmică în care acțione..

Otto Havran semnează volumul de debut Plonjon într-un vis dezafectat(74 pag.), al șaselea din colecția "Cercul Literar de la Cluj/poezie" a Editurii Colorama.

"Personalitatea poetică a lui Otto Havran, prefigurată deja de grupajul de poezii din antologie, începe să prindă contur în acest volum de debut. Universul său poetic este unul în formare, actul creației fiind privit la început ca o imensă „povară”: ce muncă de Sisif/ să urc lumina în copaci/ având la îndemână doar cuvintele. Poetul dă impresia că nu el a ales poezia, ci ea l-a ales pe el și îi impune treptat un alt mod de a fi. De aici sugestiile aproape exclusiv negative care însoțesc actul scrisului, provenind din neîncrederea poetului că poezia e cu adevărat menirea lui. Încet, încet, se cristalizează personalitatea poetică a autorului, creația nu mai e o povară, poezia apare și se arată lumii. Poetul își asumă în final rostul de făcător de miracole, ieșind din bolgiile cu vise dezafectate prin luarea în stăpânire a lirei: Luaţi aminte la aceste miracole/ (cărora ereticii le spun accidente )/ ca atunci când voi pune focuri cântând nebun la liră/ fructul otrăvit îşi va rostogoli diamantul/ prin mormintele lor uitate" - Emilia Poenaru Moldovan (prefaţă)

"Când am luat în mână acest volum am simțit că intru în cu totul altă paradigmă literară, acești tineri pe care-i promovează Emilia Poenaru Moldovan năvălesc pur și simplu în literatură și aduc cu totul ceva nou. Poetul acesta, dacă vreți, vine din zona oniricilor sau mai larg spus din zona suprarealismului, poemele lui fiind un gen de puzzle pe care-l construiește totuși cu un instinct poetic foarte sigur. Dacă accepți doza de arbitrariu pe care-l impune scrierea unui asemenea volum de poezie, e excelentă, avem de-a face cu un poet original, care nu seamănă cu nimeni altcineva și toată poezia lui mi-a dat impresia unei mari mișcări de forțe cosmice dacă vreți, ai impresia că plonjezi așa cum sună titlul, într-o zonă cosmică în care acționează tot soiul de forțe divergente. Este deci un fantezist de mare forță și subliniind nota de originalitate indiscutabilă a cărții lui Otto Havran. este un debut de bun augur și dacă prezentatorul spune de obicei numai lucruri bune, eu aș vrea totuși să-i atrag atenția tânărului că greul de-abia de acum vine, deci proba este a doua carte, dacă vei reuși să te depășești...eu sunt convins că va reuși pentru că sunt aici semnele unei bune mânuiri ale cuvântului, atunci vom vorbi despre un poet care probabil inaugurează o nouă epocă literară" - Ion Cristofor

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun